W niedzielę odbędzie się półfinałowy kiermasz na tarnowskim Rynku. Rozpocznie się o godzinie 10.00 i do godziny 18.00 będzie można kosztować małopolskich specjałów, smacznie prezentujących się na stoiskach wystawców, którzy zgłosili się do konkursu oraz wziąć udział w plebiscycie. Ponadto dla osób, które tego dnia odwiedzą tarnowski Rynek szereg atrakcji, m.in. pokaz gotowania oraz uczta muzyczna, a wystąpią: After Day, Leliwa Jazz Band i na zakończenie, koncert finałowy zespołu Personel.
Publiczność oceni produkty i potrawy w czterech kategoriach. Jako "Ekologiczne przysmaki" pojawią się
bio soki oraz
razowiec lipnicki z masłem ziołowym. W kategorii "Tradycyjne specjały" w plebiscycie weźmie udział
chleb żarnowy i
danie z fasoli "Piękny Jaś" z Doliny Dunajca.
"Smakołyki z legendą" będą reprezentować:
kiełbasa wiejska tuchowska, galicyjskie chrzany, cebulek i miodówka pogórskawiśnickiego makaronu domowego miodu mniszkowego i wiejskiego chleba żytniego,buraki tartekiełbasa wiejska filipowickaszynka tradycyjna.
Kategoria "Jak u mamy" jest reprezentowana przez takie potrawy jak: kotne kluski ze słoniną,kluski ziemniaczane z farszem serowym okraszone skwarkami z cebulą,rosół polski i kotlety z białej fasoli,wolickie pierogi z mięsem kraszone cebulką podawane z tradycyjnym czerwonym barszczykiem,kiełbasa dworska z udźca z indyka oraz rolada z polędwiczki wieprzowej z knelem,szpinakiem i pieczarkami.
Odwiedziny na tarnowskim Rynku to również okazja by rozszyfrować nazwy prołziok i gomółki oraz poznać smak rarytasów, które się pod nimi kryją. W tej kategorii pojawi się również wolańska kura nadziewana, dżem z płatków róży "Moulin Rouge", smalec z cebulką i mlekiem, sok z róży i bzu białego, kapuśniaczki oraz strojcowskie Zawijoki z ziemniaków. W pokazie gotowania zostanie zaprezentowany filet z pstrąga z wędzonym boczkiem na soczewicy smalcem wędzonej.
PROGRAM:
9.45 Zespół Personel
10.00 Otwarcie tarnowskiego półfinału 8. Małopolskiego Festiwalu Smaku:
przedstawienie zasad konkursu i plebiscytu „Małopolski Smak”
rozpoczęcie degustacji oraz plebiscytu „Małopolski Smak”
prezentacje wystawców
11.00 Rozpoczęcie konkursu „Małopolski Smak”
11.40 Zespół After Day
12.00 Rozpoczęcie pokazu gotowania
12.05 Zespół After Day
13.40 Zespół Leliwa Jazz Band
15.00 Zakończenie plebiscytu „Małopolski Smak”
15.05 Zespół Leliwa Jazz Band
16.20 Zespół Personel
17.00 Rozstrzygnięcie konkursu i plebiscytu „Małopolski Smak”
wręczenie wystawcom nagród i dyplomów
losowanie nagrody dla publiczności
17.30 Zespół Personel