Prozdrowotny happening rozpoczął się prezentacjami multimedialnymi zawierającymi wiadomości na temat grypy, szczepionek przeciwko grypie i niefarmakologicznych sposobów leczenia tej choroby oraz jej zapobiegania.
Kolejnym punktem była degustacja przyrządzonych przez uczniów sałatek oraz wybór najsmaczniejszej. Nie zabrakło krótkiego wykładu na temat zdrowego odżywiania. Przeprowadził go znany w Tarnowie lekarz CenterMedu Jacek Roik.
- Podejmujemy próbę wkomponowania czegoś zdrowego w menu młodych ludzi. Chcemy, żeby minimum raz w tygodniu można było zakupić w szkole sałatkę. Aby zapobiegać zamiast leczyć – mówi koordynator akcji, a zarazem jej pomysłodawca, nauczyciel Marek Szczutowski, który jednocześnie zapowiada, że ta akcja będzie miała charakter cykliczny.
,br>
W czasie imprezy można było zapoznać się ze sposobami przyrządzania smacznych i zdrowych przekąsek, zanotować przepis, a także dowiedzieć się wielu interesujących rzeczy na temat zdrowego stylu życia.