Od piątku do niedzieli tarnowianie będą mieli okazję zobaczyć i skosztować tego co dobre i zdrowe. Przyjadą z całej Polski - Warszawy, Łodzi, Poznania, Gdańska, Bydgoszczy, Kielc i Tarnowa. Na stoiskach znajdą się produkty dietetyczne i bezglutenowe, wyroby dla diabetyków , wyroby sojowe, produkty z gospodarstw ekologicznych, potrawy wegetariańskie, oraz herbaty z całego świata.
Współtowarzyszące II Krajowe Targi Żywności Regionalnej i Tradycyjnej mają służyć popularyzacji produktów lokalnych o wysokiej jakości i dobrym smaku. Żywność tradycyjną wystawią producenci z Małopolski, Świętokrzyskiego i Podkarpacia.
Odwiedzjący targ będą mogli spóbować niektórych produktów i kupić je po promocyjnych cenach.
Poza ekspozycją targową, organizatorzy przygotowali spotkania naukowe, pokazy promujące zdrowie, prowadzenie poradnictwa dla producentów oraz konkurs przysmaków kuchni regionalnej i tradycyjnych produktów żywnościowych. Odbędzie się prezentacje ofert turystycznych i sprzętu sportowego oraz pokaz mody sprtowej "Zima 2005-2006" .
Wystawcy będą rywalizować o złote medale i nagrody patronów. Producenci mogą ubiegać się o prestiżowy Znak Żywność Atestowana. Najlepsze produkty otrzymają super wyróżnienie - "Specjał Regionalny".
Impreza organizowana jest przez Polskie Towarzystwo Promocji Zdrowego Życia i Żywności.
Przypomnijmy, że I Krajowe Targi Zdrowej Żywności odyły się w Tarnowie 1 września 1985 roku. Były wówczas ewenementem wystawienniczym w Polsce. Poprzedził je ogólnopolski ruch na rzecz zdrowej żywności, zainicjowany przez tarnowskiego lekarza Jacka Roika, który był także jednym z pomysłodawców Targów.
Godziny otwarcia targów:
piątek 14 października - 11:00 - 18:00
sobota 15 pażdziernika - 10:00 - 18:00
niedziela 16 października - 10:00 - 16:00