Chleb Ziemi Tarnowskiej w Muzeum Etnograficznym
access_time 2016-09-09 08:00:00Na placu przed muzeum będzie można poznać najstarsze sposoby mielenia ziarna a także samemu spróbować wymłócić zboże przy pomocy cepów. Oprócz tego każdy będzie mógł zasmakować różnych gatunków chleba, placków i innych regionalnych wypieków, posłuchać ludowej muzyki czy podziwiać piękne dożynkowe wieńce.
A wystawa w murach muzeum „W babcinej izbie” będzie znakomitym uzupełnieniem wiedzy o dawnym życiu na wsi. W programie zaplanowano: wypiek podpłomyków, które przygotują Panie z Domu Pomocy Społecznej z ul. Czarna Droga, występy kapeli z Zalasowej oraz Grupy Śpiewaczej „Zza Lasu”, promocję potraw regionalnych zespołu Zalasowanie oraz Stowarzyszenia „Pełna Chata” ze Szczepanowic, wyroby rękodzieła ludowego (Koło Rękodzieła Artystycznego z Zalasowej), degustację i sprzedaż chleba siedliszowskiego (KGW „U Tatara” z Siedliszowic – zarejestrowany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi), zwiedzanie wystawy, mielenie zboża w żarnach, młócenie capami i wiele innych atrakcji.
- Chleb Ziemi Tarnowskiej – 11 września, Muzeum Etnograficzne
- Miejsce: Muzeum Etnograficzne – oddział Muzeum Okręgowego w Tarnowie
- Wydarzenie w godz. 13.00 – 16.00
- Organizator wystawy: Muzeum Okręgowe w Tarnowie – instytucja kultury Województwa Małopolskiego.