CSM zaprasza do... Kolumbii
access_time 2018-04-20 05:40:00
Południowoamerykański kraj będzie "bohaterem" kolejnej edycji cyklu "Smaki świata" organizowanego przez Centrum Sztuki Mościce. Podczas koncertu zabrzmią największe latynoskie przeboje: La camisa negra, Guantanamera, La bamba. Nie zabraknie również opowieści o obyczajach i kuchni Kolumbii oraz degustacji niektórych tamtejszych specjałów. Impreza odbędzie się już w niedzielę, 22 kwietnia.

W programie wieczoru:

  • opowieść o kuchni i obyczajach Kolumbii
  • koncert gorących rytmów latynoskich i kolumbijskich
  • degustacja specjałów kuchni kolumbijskiej (kawa, zupa ajiaco, mrówki dupiaste i tradycyjne arepy)

Magdalena Lechowska to Polka o latynoskiej duszy. Dorastała w egzotycznej Kolumbii chłonąc od najmłodszych lat tamtejsze rytmy, melodie i kulturę iberoamerykańską. To jedyna polska wokalistka mająca w swoim repertuarze takie gatunki jak flamenco, tango argentyńskie, salsę, rancherę, bolera, cumbię i muzykę andyjską!

Charyzmatyczny i pełen słońca wokal Magdaleny, liryczna trąbka Dominika Borka, wybitna gra na gitarze Karola Macha i energiczna gra na instrumentach perkusyjnych Łukasza Kurzydło sprawią, że słuchacze poczują klimat Ameryki Łacińskiej. Niekwestionowanym atutem zespołu jest wokalistka Magdalena Lechowska, która w unikatowy sposób zarówno swoim śpiewem jak i ekspresją tworzy niepowtarzalny latynoski klimat. Podczas koncertu zabrzmią największe latynoskie i kolumbijskie przeboje takie jak: La camisa negra, Guantanamera, La bamba, Besame mucho i bolera największej kolumbijskiej gwiazdy Shakiry.    

Magdalena Lechowska urodziła się w Krakowie, ale wychowywała się w Kolumbii. Od ponad 15 lat śpiewa bardzo szeroko pojętą muzykę latynoską: folklor kubański, meksykański, flamenco, tango (w wersji polskiej i argentyńskiej) i jako jedyna polska wokalistka śpiewa rdzenną kolumbijską cumbię. Tłumaczy piosenki polskich artystów m.in. Marka Grechuty na język hiszpański.

Jest laureatką Grechuta Festival 2011 oraz półfinalistką IV edycji programu "Mam Talent", gdzie została okrzyknięta mianem "Polskiej Cesarii Evory". W 2015 roku ukazała się płyta "Raices"- pierwsza płyta nagrana w Polsce, która zawiera ogniste flamenco, nostalgiczne tango, kolumbijską kumbię, meksykańską ranczerę i utwory Marka Grechuty po hiszpańsku w rytmie flamenco. 

W skład zespołu wchodzą:

  • Magdalena Lechowska - śpiew 
  • Karol Mach - gitara 
  • Dominik Borek - trąbka 
  • Łukasz Kurzydło - instrumenty perkusysjne 

Specjały kuchni kolumbijskiej:

Hormigas  culonas (tłum. mrówki dupiaste) to najbardziej znane owady w kolumbijskiej kuchni! Pochodzą z regionu Santander położonego w północno-wschodniej częsci Kolumbii. Te jadalne owady, należą do rodziny mrówek zbierających liście i spotykane są wyłącznie na kontynencie amerykańskim, od Argentyny, po południową granicę Stanów Zjednoczonych. Mrówki z Santander odkryte zostały ponad 500 lat temu przez Indian Guanes zamieszkujących te tereny.

Kawa kolumbijska należy do czołówki sprzedawanych kaw na świecie, a sama Kolumbia, to prawdziwy tygrys w jej produkcji. Tereny, na których leży Kolumbia to idealne miejsce do uprawy kawowców. Stała temperatura w ciągu roku, oscylująca pomiędzy 17 - 23 stopniami Celsjusza, nasłonecznione stoki pogórza Andów, wysokie na 1200 - 1800 m n.p.m. i idealne wręcz gleby z domieszką pyłów wulkanicznych - warunki idealne.

Ajiaco - zupa o tej rzadko spotykanej nazwie popularna jest w Kolumbii i na Kubie. Jej podstawowym elementem są ziemniaki, kurczak i mleko, choć wielu zaskakuje połączenie tych smaków z m.in. awokado, kukurydzą lub kaparami. Bez obaw, kolumbijczycy wiedzą co dobre, a sam przepis ma ponad 1000 lat!

Arepy - proste placki z kaszy i mąki kukurydzianej - są trochę jak spoiwo kolumbijskiego narodu. Choć Kolumbia jest inna na surowym południu, w porośniętym dżunglą centrum i na karaibskim wybrzeżu na północy, wszędzie znajdziecie arepy. Kolumbijczycy jedzą je praktycznie o każdej porze i w przeróżnej formie: zamiast pieczywa do śniadania, jako szybką, uliczną przekąskę albo - obok ryżu - jako element sycącego obiadu. 

Centrum Sztuki Mościce

22 kwietnia 2018 r. godz. 17.00 Antresola

Bilet: 30 zł

Komentarze...
testststs 10,2,9,1,A