Gotowanie to twoja pasja? Weź udział w konkursie
access_time 2018-08-03 07:11:00
Gotowanie to Twoja pasja? Inspirują Cię regionalne przysmaki? Koniecznie weź udział w konkursie „Gotuj z mistrzem” i podziel się swoim przepisem na wyjątkowe danie, w którym składnikami będą małopolskie produkty. Autorzy najciekawszych propozycji będą mogli przygotować je podczas finału Małopolskiego Festiwalu Smaku, ale nie sami – będzie towarzyszył im znakomity kucharz Andrzej Polan – ambasador wydarzenia.

Aby dostać się do finału konkursu, należy przygotować oryginalną i autorską propozycję dania, w którym musi znaleźć się minimum jeden produkt z każdej z następujących kategorii:

  • pieczywo – chleb prądnicki, obwarzanek krakowski,
  • mięso/ryby – karp zatorski, kiełbasa lisiecka, kiełbasa piaszczańska, jagnięcina podhalańska,
  • sery – bryndza podhalańska, oscypek, redykołka,
  • owoce/warzywa – fasola Jaś, jabłka łąckie, suska sechlońska.

Wraz z przepisem należy przesłać też zdjęcie własnoręcznie przygotowanego dania. Uwaga! Przygotowanie całego dania konkursowego nie może trwać dłużej niż 40 minut.

Warto się spieszyć, gdyż zgłoszenia są przyjmowane tylko do 10 sierpnia do godz. 10.00. Więcej informacji, w tym formularz zgłoszeniowy, można znaleźć tutaj: Konkurs kulinarny "Gotuj z Mistrzem".

Autorzy najlepszych propozycji zostaną zaproszeni do wspólnego gotowania wraz z Andrzejem Polanem podczas finału Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się 2 września w Skawinie.

Małopolski Festiwal Smaku to największe wydarzenie kulinarne w regionie, które Województwo Małopolskie organizuje po raz czternasty. To wyjątkowa impreza z udziałem producentów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych specjałów. Tegoroczna edycja organizowana pod hasłem „Made in Małopolska” powraca do korzeni, dając możliwość skosztowania tego, co od zawsze jest w naszym regionie najsmaczniejsze. To swojski smak, jaki pamiętamy z dzieciństwa. Bo na polu smakuje lepiej niż na dworze. Na tarnowski rynek festiwal zawita już 12 sierpnia o godz. 10:00

Królować będą m.in. miody, sery, tradycyjne wędliny, które będzie można zakupić na stoiskach prosto od producentów. W festiwalowej kuchni prym będzie wiódł niezastąpiony Andrzej Polan, który podczas specjalnych pokazów gotowania na żywo przywoła niezapomniane smaki dzieciństwa i przygotuje dla gości festiwalu specjały swojej babci. Ponadto, dania oparte na połączeniu prostoty i oryginalności zaprezentuje znany bloger kulinarny. Wszystkie pokazy kulinarne zakończone będą degustacją, zatem każdy będzie miał możliwość poczuć smak sielskich czasów dzieciństwa.

Poza feerią zapachów i smaków każda z imprez będzie obfitować w wiele atrakcji. Koła Gospodyń Wiejskich poprowadzą warsztaty dla dzieci i dorosłych, podczas których będzie można nauczyć się, jak zrobić masło, ukisić kapustę, spróbować swoich sił w lepieniu pierogów, wyplataniu koszy z wikliny czy tworzeniu ozdób z siana.

Ponadto, każdy uczestnik festiwalu będzie mógł zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie w gif – budce, oraz wziąć udział w zabawach i  konkursach, w których będzie można wygrać upominki z regionu.

Komentarze...
testststs 10,2,9,1,A