Małopolskie przysmaki podbiły Pragę
access_time 2019-06-18 15:44:00W sobotę, 15 czerwca w malowniczym ogrodzie Ambasady RP serwowano m. in. wina z regionu tarnowskiego i produkty regionalne, takie jak: śliwka suska sechlońska, fasola "Piękny Jaś" z doliny Dunajca, czy produkty tradycyjne w postaci ogórków kiszonych w studni, dżemu z płatków róż, a także żywność ekologiczną i produkty ze znakiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska, które można odkryć tutaj. Wspomniane wina wraz z ofertą enoturystyczną z sukcesami rozsławiał Rafał Stec z Winnicy Rodziny Steców.
- Bliskość położenia województwa małopolskiego i Czech potwierdza celowość prowadzenia tam działań promocyjnych. Poza tym charakter imprezy jest zbieżny z misją i działaniami naszego stowarzyszenia. Stąd decyzja, żeby wziąć udział w Dniach Polskich w Pradze. To była świetna promocja specjałów z Małopolski, a także zachęta dla Czechów, że warto wybrać się do naszego województwa, żeby oddać się turystyce kulinarnej – mówi Jan Czaja ze Stowarzyszenia Grupa Od Rolnika.
Z kolei w niedzielę, 16 czerwca nasza lokalna delegacja wyruszyła w teren, promując ofertę turystyki kulinarnej w zabytkowym Starym Mieście w Pradze. Degustację małopolskich przysmaków w klimatycznej scenerii doprawiono sowitą porcją informacji turystycznej. Wiele osób odkryło, że warto wybrać się do mniej znanych zakątków Małopolski, które skrywają prawdziwe bogactwo smaków.
Akcja promocyjna odbyła się przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego w ramach projektu: „Małopolskie dziedzictwo kulinarne na Dniach Polskich w Pradze”.