Małopolska promowała się na dożynkach prezydenckich w Spale
access_time 2019-09-16 12:27:00Małopolskie stoisko zostało wystylizowane na wzór zalipiańskiej chaty. Odwiedzający mogli podziwiać nie tylko niezwykłe wnętrza, ale także wziąć udział w warsztatach malowania zalipiańskich motywów, które prowadziły malarki z tej wsi.
Przez dwa dni goście pawilonu mogli brać udział w pokazach gotowania oraz posmakować miodów z gospodarstwa pasiecznego „Rój” Grzegorza Kozioła, tłoczonych na zimno soków z Tłoczni Pawłowscy, Pstrąga Ojcowskiego oraz wody Kinga Pienińska i wina z Winnicy Dąbrówka z Dąbrówki Szczepanowskiej. Koło gospodyń wiejskich "Kryspinianki" z Kryspinowa przygotowało maczankę krakowską na kukiełce lisieckiej i rosół galicyjski. Koło gospodyń wiejskich z Jonin przyrządziło jonińskie pierogi z kapustą, dziczyzną i prawdziwkami oraz zupę białą - fasola na dziczyźnie. W konkursie na najładniejszy wieniec dożynkowy wziął udział wieniec z Poręby Radlnej koło Tarnowa. Taniec i śpiew wokół wieńca wykonały Kapela Ludowa Sieciechowianie (gmina Wierzchosławice) oraz Zespół Folklorystyczny Gwoździec z gminy Zakliczyn.
- Zdaniem pary prezydenckiej, stoisko Małopolski było w tym roku najpiękniejsze i najliczniej odwiedzane. Okazja do promocji naszego regionu została znakomicie wykorzystana - przekonuje Anna Pieczarka z zarządu województwa małopolskiego.
Tradycja dożynek prezydenckich w Spale została zapoczątkowana w 1927 roku przez prezydenta Ignacego Mościckiego.
Fot. UMWM