Trwa święto wina i jedzenia
access_time 2013-09-16 11:17:59
Od poniedziałku, 16 września, trwają II Wielkie Tarnowskie Dionizje. Przez siedem dni w 8 restauracjach wszyscy miłośnicy dobrych win, dobrego jedzenia i dobrej zabawy będą mogli uczestniczyć w magicznych wieczorach i smakowych podróżach po całym globie.
Na pierwszy wieczór zaprasza "Hotel Tarnovia". Serwowane będą wina izraelskie w towarzystwie wspaniałej kuchni żydowskiej z gęsimi pipkami, cymesem, czuleniem, latkesem, kawiorem po żydowsku, bajglami. Atmosferę wieczoru podkreślą koncert zespołu Quartet Klezmer Trio oraz wystawa fotografii Dariusza i Wojciecha Kobylańskich "Chasydzi - powrót". Początek o godz. 19.00. Drugi wieczór Dionizji odbędzie się w kawiarni Kabaret. Tego dnia zamieni się ona w kawiarenkę z typowej paryskiej dzielnicy. Radość, młodość, bezpretensjonalność, zabawa. Mnóstwo lekkich przekąsek z serami w roli głównej. A do tego muzyka na żywo, rodem spod dachów Paryża. Start o godz. 18.00. W środę na spotkanie w winami kalifornijskimi zaprasza "Cristal Park". Tego wieczoru przeniesiemy się do kalifornijskich winnic oglądając unikatowe fotografie i słuchając prelekcji znawcy tematu, prezesa Cristal Parku, Witolda Kisały. Hitem będą przekąski serwowane przez szefa kuchni Cristalu, Przemysława Wojciechowskiego, kiedyś m.in. osobistego kucharza ambasadora USA. Początek o godz. 18.00. W czwartek w "Pasażu" degustacja win polskich, pełnych charakteru, którym towarzyszą dania regionalnej kuchni polskiej. O polskich winach opowie Zofia Michałowska, a o oprawę gastronomiczną zadba Krzysztof Wróbel, szef kuchni. Także w czwartek wina i kuchnia chilijska, na spotkanie z nią zaprasza wojnicka restauracja "Missterium". Początek o godz. 19.00. W piątkowy wieczór niesamowita wyprawa do "Willi Krzyskiej" na pełne tajemnicy spotkanie z winami rumuńskimi, hrabią Draculą, rumuńskimi gołąbkami, smakowitymi pierożkami oraz piekielnie gorącymi i zimnymi lodami. Dla miłośników klimatów odleglejszych, wina południowoamerykańskie. Start o godzinie 19.00. Sobotni wieczór wypełnią węgierski folklor z muzyką na czele, charakterystyczne, ostre zakąski i naprawdę wielkie wina. A wszystko to w madziarskich klimatach w "Winiarni u Sztylera". To będzie prawdziwie pełne emocji spotkanie z węgierskimi tradycjami, winnicami, świeżymi węgrzynami i jedną z najlepszych na świecie kuchni. Początek o godz. 19.00. W niedzielę wielki finał "U Jana". Finał australijski. Na odległe i egzotyczne antypody przeniosą nas pełne smaku, egzotyczne dania kuchni australijskiej oraz najlepsze reservy: chardonnay, shiraz, merlot. Degustację win i potraw umili muzyka w australijskich klimatach. "U Jana" spotkanie z winami i kuchnią Australii rozpocznie się o godz. 10.00. Program w skrócie: 16.09 - Restauracja w Hotelu "TARNOVIA" zaprezentuje wina izraelskie 17.09 - Kawiarnia "KABARET" zaprezentuje wina francuskie 18.09 - Restauracja w Hotelu "CRISTAL PARK" zaprezentuje wina kalifornijskie 19.09 - Restauracja "PASAŻ" zaprezentuje wina polskie 19.09 - Restauracja "MISSTERIUM" w Wojniczu zaprezentuje wina chilijskie 20.09 - Restauracja w Hotelu "WILLA KRZYSKA" zaprezentuje wina rumuńskie i południowoamerykańskie 21.09 - Restauracja "Winiarnia LIPPÓCZY PINCE" s.c. Sztyler i Hegedus zaprezentuje wina węgierskie 22.09 - Restauracja "U JANA" zaprezentuje wina australijskie We wszystkich restauracjach będzie można skorzystać z "pakietu dionizyjnego" w cenie 50,00 zł/osoba. W cenie degustacja win oraz zakąsek. Obok "pakietu dionizyjnego" restauracje przygotują specjalne menu dostępne jedynie w czasie tarnowskiego Święta Wina. Program "Wielkich Tarnowskich Dionizji" będzie wzbogacony również o ofertę winiarską z regionu tarnowskiego.
Komentarze...
testststs 10,2,9,1,A