Tarnowianie ocenili tradycyjne potrawy z regionu (FOTO)
access_time 2012-06-19 10:47:07
W niedzielne, upalne popołudnie na tarnowskim Rynku licznie zgromadzili się smakosze i wielbiciele tradycyjnych produktów i potraw z Małopolski. Swoje wyroby zaprezentowali wystawcy z powiatów dąbrowskiego, tarnowskiego, brzeskiego i bocheńskiego.
W plebiscycie publiczność oddała 2353 głosy i wybrała zwycięzców w czterech kategoriach. Za najlepszy w kategorii "Ekologiczne przysmaki" uznano Razowiec Lipnicki z masłem ziołowym wykonany przez Gospodarstwo Ekologiczne Andrzeja Wnęka z Lipnicy Górnej. Kategorię "Tradycyjne specjały" wygrało danie z fasoli "Piękny Jaś" z Doliny Dunajca wykonane przez Lokalną Grupę Działania Dunajec – Biała z Zakliczyna. Za najsmaczniejszy "Smakołyk z legendą" uznano Miodówkę Pogórska wykonaną przez Gospodarstwo Pasieczne "Rój" z Woli Rzędzińskiej. Według publiczności "Jak u mamy" smakowały kotlety z białej fasoli wykonane przez Koło Gospodyń Wiejskich "Warkocz Tarłówny" z Dębna. Poza plebiscytem dla publiczności odbył się również konkurs oceniany przez jury w składzie: Zbigniew Kurleto, Grzegorz Komendarek, Sebastian Wątroba oraz Tomasz Kapturkiewicz. Grand Prix otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Rzędzińskiej za Wolańską kurę nadziewaną. Drugie miejsce zdobyło Gospodarstwo Agroturystyczne Teresy Bigos z Ciężkowic za Sok z róży i bzu białego. Trzecie miejsce przyznano Zakładowi Masarskiemu "Amigos" z Burzyna za Kiełbasę wiejską Tuchowską. Zwycięstwo w konkursie i plebiscycie jest dla wystawców przepustką do udziału w wielkim finale 8. Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się 25 i 26 sierpnia na placu Wolnica w Krakowie.
Komentarze...