Truskawki w roli głównej
access_time 2011-06-14 13:09:53
Truskawki są pierwszymi owocami w sezonie, które pojawiają się już na przełomie maja i czerwca, towarzysząc nam do połowy lipca. Owoce te nie tylko pięknie pachną, wyglądają i smakują, ale przede wszystkim są bardzo zdrowe - zauważają eksperci Salonu Activ.


Truskawka zawiera rekordową ilość witaminy C - 10 dag owoców to garstka, ale pokrywa dobowe zapotrzebowanie człowieka tę witaminę. Ponieważ zawierają też więcej żelaza niż czerwone buraki i jarmuż, zapobiegają anemii i wzmacniają nasz organizm. Dzięki witaminom z grupy B i magnezowi działają antydepresyjnie. A sole fosforu, wapnia, krzemu i manganu wzmacniają kości oraz dodają urody skórze, paznokciom oraz włosom.

Poza tym owoce te zawierają bromelinę - enzym ułatwiający spalanie tłuszczu i trawienie białek. Żeby mógł dobrze pracować, należy zjeść truskawki na czczo lub przed posiłkiem. Bromelina działa też moczopędnie, odkażająco i odtruwająco. Wspomaga więc pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego, a także wypłukuje piasek i drobne złogi z nerek.

Letnia kuracja truskawkowa może ulżyć tym, którzy cierpią na schorzenia stawów, gdyż owoce te mają zdolność usuwania kwasu moczowego, podrażniającego stawy. Powinni je jeść również amatorzy mięsa, bo odkwaszają organizm. Z kolei regulując pracę nerek - obniżają ciśnienie. Zawierają też sporo pektyn, usuwających nadmiar złego cholesterolu, oraz kwas elagowy, który ma zdolność neutralizowania substancji rakotwórczych.

Wartość odżywcza truskawek zależy od pogody, w jakiej dojrzewały. Deszcz oraz chłód mogą zmniejszyć ich wartość odżywczą nawet o połowę. Jednak nie zmienia to faktu, że są bardzo niskokaloryczne. 100 g świeżych truskawek ma ok. 40 kcal. Zjadając ich pół kilograma dostarczasz jedynie 200 kcal co sie równa np. jednemu batonikowi lub pięciu kostkom czekolady mlecznej.

Komentarze...