Wielkanocna biesiada na tarnowskim rynku okazała się świątecznym braterskim
spotkaniem kilku tysięcy osób biorących udział w diecezjalnych obchodach Światowego
Dnia Młodzieży oraz nabożeństwie Drogi Krzyżowej. Wolontariusze Fundacji Kromka
Chleba rozdali około tysiąc porcji świątecznego żurku przygotowanego przez
Krzysztofa Wróbla szefa kuchni restauracji Pasaż. Pierwsze porcje - rozlewane i
rozdawane w maltańskiej kuchni polowej przez Annę Czech, prezesa Fundacji- trafiły
m.in. do Biskupa Tarnowskiego i bezdomnych, podopiecznych tarnowskiej noclegowani i
łaźni dla bezdomnych. Wyjątkowy smak potrawy sprawił, że polowa kuchnia na rynku
była w niedzielne popołudnie najbardziej obleganym "punktem gastronomicznym" w
mieście. Renesansowy rynek przez kilka godzin tętnił życiem, radosną atmosferą
wiosennego spotkania młodzieży ze szkół i parafii diecezji tarnowskiej. Nawet
oczekiwanie w długiej kolejce po zupę było okazją do dyskusji i wspólnego
świętowania Niedzieli Palmowej.
Już w II wieku chrześcijanie mieli zwyczaj zapraszania do siebie na wieczerzę
członków wspólnoty, przy czym wybierano raczej osoby będące w potrzebie. Grecy i
Afrykańczycy nazywali tę wieczerzę "posiłkiem miłości", czyli agapy. Pliniusz
Młodszy pisał o chrześcijanach, że "zbierają się dla spożycia pokarmu, ale zwykłego
i zupełnie niewinnego". Co ciekawe, Tertulian pozostawił opis agapy kontrastującej
swą prostotą z wystawnością pogańskich festynów, surowo przez niego osądzanych.
Pisał, że instytucję agape "stworzyła wielka miłość, jaką chrześcijanie darzą się
wzajemnie". Z jego relacji dowiadujemy się, że ogromne zdumienie budziła ówczesna
troska chrześcijan o wszystkich potrzebujących.
- Agape to wspaniała chrześcijańska tradycja. To nie tyko wspólne biesiadowanie, ale
przede wszystkim znak solidarności i jedności. Cieszę się, że poczuliśmy chyba
wszyscy tę niezwykłą atmosferę - mówi Anna Czech, prezes Fundacji Kromka Chleba.
Wolontariusze Fundacji rozdawali uczestnikom spotkania ulotki informacyjne na temat
budowy pierwszego hospicjum stacjonarnego w Tarnowie, które może przywrócić godność
ludziom cierpiącym, żyjącym z chorobą.
Organizacja wielkanocnej zupy na tarnowskim rynku była możliwa dzięki
bezinteresownemu zaangażowaniu restauracji Pasaż, Piekarni ZIARNO Winiarscy,
Katolickiego Stowarzyszenia Młodzieży oraz Maltańskiej Służby Medycznej Oddział
Tarnów. Fundacja Kromka Chleba dziękuje wszystkim wolontariuszom i partnerom akcji
za okazaną pomoc.
Foto: Michał Stańczyk