Województwo Małopolskie z Urzędami Nowego Sącza i Zakopanego podjęło inicjatywę zorganizowania festiwalu, który będzie promował regionalne produkty Małopolski. W Tarnowie impreza odbędzie się 26 i 27 sierpnia na Rynku, w Nowym Sączu 13 sierpnia, a w Zakopanem 10 września. Finał zaplanowano na 17 i 18 września w Krakowie.
Podczas lokalnych kiermaszów zostaną wyłonieni laureaci – półfinaliści w poszczególnych kategoriach. Tarnowska publiczność wybierze produkty w kategoriach - przetwory owocowe, przetwory warzywne, dania gotowe, wędliny i przetwory mięsne, najładniej udekorowany stół (aranżacja stołu regionalnego). Laureaci otrzymają dyplom „Małopolski Smak” i zaproszenie do udziału w finałowym kiermaszu w Krakowie. Wśród głosujących zostaną rozlosowane upominki.
W ramach konkursu specjalnie do tego powołana komisja również wybierze zwycięzcę w wymienionych kategoriach. W skład komisji wejdzie trzech ekspertów z dziedziny gastronomii i kulinariów, osoba wskazana przez Samorząd Województwa Małopolskiego, osoba wskazana przez lokalny samorząd. Członkowie Komisji Konkursowej dokonają degustacji zgłoszonych do konkursu produktów.
Regulamin plebiscytu i konkursu „Małopolski Smak” wraz z kartami zgłoszeń są dostępne na stronie internetowej.
BB
http://um.wrotamalopolski.pl/PromocjaRegionu/Imprezy/?id=1030