Pierwszy raz przed Świętami Bożego Narodzenia rozdawano na Rynku zupę grzybową. Akcja zosstała bardzo ciepło przyjęta przez wszystkich tarnowian.
- Chcemy w ten sposób, aby ludzie stali się w stosunku do siebie bardziej przyjaźni i uśmiechali się - tłumaczy Anna Czech, prezes Fundacji "Kromka Chleba". - Niektórzy moi znajomi po konsumpcji naszej przedwigilijnej zupy zmienili się od tamtego czasu wprost nie do poznania.
W Niedzielę Palmową przygotowanych zostanie kilkanaście tysięcy propozycji przedświątecznego żurku. Będzie rozdawany na płycie Rynku od godz. 13. Tę potężną porcję zupy przygotuje szef kuchni "Pasażu", Wojciech Wołosowski.
- Będzie to żurek przyrządzony w sposób tradycyjny, z kiełbaską i jajkiem - mówi Łukasz Rompalski, kierownik Restauracji "Pasaż". - Przygotujemy go półtora tysiąca litrów, tak aby starczyło dla każdego.
Dla tarnowian-amatorów żurku, którzy przyjdą na płytę Rynku w Niedzielę Palmową, przygotowano także pisanki kolorowane przez tarnowskich artystów-plastyków, Jerzego Martynowa i Wacława Onaka.
(Smol)