Sebastian Fabijański gościem Łukasza Maciejewskiego
access_time 2017-05-12 06:03:00
Już w dyplomie aktorskim, pamiętnym "Ecce Homo!!!" w reżyserii Krzysztofa Majchrzaka dał się poznać jako wrażliwa, silna osobowość aktorska. W ciągu zaledwie kilku lat, dzięki rolom w "Jezioraku", "Mieście '44", "Belfrze" oraz kreacji "Cukra" w "Pitbullu. Niebezpiecznych kobietach", stał się jednym z najbardziej rozchwytywanych i cenionych aktorów młodego pokolenia. W piłkarskiej biografii Jana Banasia, filmie "Gwiazdy" w reżyserii Jana Kidawy-Błońskiego, wcielił się w rolę głównego protagonisty słynnego piłkarza - mrocznego Gintera. 13 maja Sebastian Fabijański będzie gościem Łukasza Maciejewskiego.

"Gwiazdy"

  • Reżyseria: Jan Kidawa-Błoński
  • Scenariusz: Jacek Kondracki, Jan Kidawa-Błoński
  • Zdjęcia: Michał Englert
  • Muzyka: Dariusz Kowalczyk, Piotr Ługowski

Obsada aktorska:

  • Mateusz Kościukiewicz: Jan Banaś
  • Sebastian Fabijański: Ginter
  • Karolina Szymczak: Marlena
  • Magdalena Cielecka: Anna Banaś, matka Jana
  • Eryk Lubos: Danisz
  • Paweł Deląg: Hans Villmeier
  • Adam Woronowicz: niemiecki oficer policji
  • Marian Dziędziel: generał
  • Grażyna Torbicka: Krystyna Loska

"Gwiazdy" to opowieść o wielkiej i niespełnionej miłości trójki młodych ludzi, rozdartych między swymi namiętnościami, pragnieniami i ambicjami.

Posiadający polsko-niemieckie korzenie Jan Banaś (Mateusz Kościukiewicz) dorasta na Śląsku. Od dzieciństwa jego największą pasją jest piłka, a największym rywalem… oddany kumpel Ginter (Sebastian Fabijański). Z czasem rywalizacja przyjaciół przenosi się z podwórka na stadiony śląskich klubów – Polonii Bytom i Górnika Zabrze. A to nie koniec ich zmagań. Prawdziwe emocje zaczynają się, gdy w życiu gwiazd sportu pojawi się piękna Marlena (Karolina Szymczak).

Walczący o jej względy Jan i Ginter szybko odkrywają, że w grze o miłość nie obowiązują żadne przepisy. Kiedy ciężka kontuzja kończy karierę Gintera, a samego Banasia przybliża do składu Orłów Górskiego, bohater staje przed trudnym, życiowym wyborem. Stawką jego decyzji będzie udział w olimpiadzie i piłkarskich mistrzostwach świata.

„Postać Gintera grana przez Sebastiana Fabijańskiego powstała na potrzeby filmu, jako klamra dla całej opowieści, motyw przewodni, który spina historię w spójną całość” - mówił reżyser filmu, Jan Kidawa-Błoński. Wszystkie pozostałe elementy z życia Jana Banasia dość wiernie oddają rzeczywiste losy piłkarza i prawdziwe zdarzenia, które miały dramatyczny wpływ na jego karierę.

SEBASTIAN FABIJAŃSKI

Urodził się w 1987 roku w Warszawie. W 2015 roku ukończył wydział aktorski Akademii Teatralnej w Warszawie. Karierę zaczynał od seriali. W tym tak popularnych, jak chociażby „Tancerze” czy „Misja Afganistan”. Ten ostatni w reżyserii Macieja Dejczera. Ostatnio mogliśmy zobaczyć aktora w pierwszym sezonie „Strażaków” i „Pakcie”. Z kolei na dużym ekranie, na chwilę pojawił się w obrazie Wojciecha Smarzowskiego „Pod Mocnym Aniołem” w roku 2014. W tym samym roku zagrał epizod w słynnym „Mieście 44” Janka Komasy.

Pierwszą swoją główną rolę zaprezentował w dostrzeżonym na Gdyńskim Festiwalu Filmowym, kryminalnym „Jezioraku” Michała Otłowskiego, gdzie partnerował Jowicie Budnik. Fabijański wyjechał wówczas z Gdyni z Nagrodą za debiut aktorski. Niedługo potem Filip Bajon zaprosił go do swoich „Pań Dulskich” (2015). Aktor niedawno pokazał, że oprócz grania potrafi też śpiewać i tańczyć, co uczynił w filmowym musicalu Agnieszki Glińskiej pod tytułem „#wszystkogra” (2016). W „Pitbullu” zagrał jedną z najczarniejszych postaci w filmie - bezwzględnego gangstera „Cukra”.

Wybrana filmografia:

  • 2017 – „Gwiazdy”
  • 2016 – „Pitbull. Niebezpieczne kobiety”
  • 2016 – „Belfer” (serial telewizyjny)
  • 2016 – „#wszystkogra”
  • 2015 – „Nowy Świat”
  • 2015 – „Pakt” (serial telewizyjny)
  • 2015 – „Panie Dulskie”
  • 2015 – „Strażacy”
  • 2014 – „Facet (nie)potrzebny od zaraz”
  • 2014 – „Jeziorak”
  • 2014 – „Miasto 44”
  • 2014 – „Pod Mocnym Aniołem”
  • 2012 – „Misja Afganistan” (serial telewizyjny)
  • 2010 – „1920. Wojna i miłość”
  • 2009-2010 – „Tancerze”

Cykl „GOŚCIE ŁUKASZA MACIEJEWSKIEGO”

SEBASTIAN FABIJAŃSKI

KONKURS

Mamy dla Was dwa podwójne zaproszenia na spotkanie z Sebastianem Fabijańskim. 

Co trzeba zrobić, aby je zdobyć? Nic prostszego!

Jeśli posiadasz konto na Facebooku:

  • zostaw komentarz pod postem konkursowym odpowiadając na pytanie: Jaki jest Twój ulubiony film z udziałem Sebastiana Fabijańskiego? 
  • oznacz osobę, którą ze sobą zabierzesz.
  • udostępnij post konkursowy

Jeśli nie masz Facebooka swoją odpowiedź prześlij wraz ze swoim imieniem i nazwiskiem na adres mailowy konkurs@tarnow.net.pl w temacie wiadomości wpiszcie "Fabjański". 

Na nadsyłanie zgłoszeń macie czas do piątku 12 maja do godziny 10:00. 

Powodzenia!

Komentarze...