Najciekawsze odmiany rzodkiewki
access_time 2021-03-12 13:08:00
Rzodkiewka to popularne i lubiane warzywo, którego częścią jadalną są zgrubiałe korzenie, najczęściej w kolorze różowym lub czerwonym, rzadziej białym, o soczystym, jasnym miąższu. Mniej popularne, ale również jadalne i zdrowe są jej młode listki. Ma dużo witam, a także sodu, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu czy karotenu. Do tego jest bardzo smaczna i niskokaloryczna. Uprawianych jest wiele jej odmian, które między sobą różnią się przede wszystkim kształtem, wielkością, kolorem czy ostrością.

Najpopularniejsze odmiany polecane do uprawy amatorskiej:

Nasiona Rzodkiewki wymienione poniżej dostępne są w: https://sklep-nasiona.pl/nasiona-rzodkiewki/

Carmen – bardzo plenna odmiana, które świetnie nadaje się do całorocznej uprawy w gruncie. Jej zgrubienia o karminowej barwie, wypełnione są białym miąższem z różowymi przebarwieniami i cechują się łagodnym smakiem. Do rozwoju potrzebuje dobrze nasłonecznionego stanowiska, a jej okres wegetacji traw około 35 dni. Dodatkowo jest odporna na pękanie i parcenie.

Fiesta – jest odmianą wczesną. Można uprawiać ją pod osłonami, wtedy wysiew nasion można rozpoczynać już w lutym. Nadaje się także do uprawy polowej, w terminie marzec-maj lub sierpień-wrzesień. Okrągłe korzenie w karminowym kolorze cechują się łagodnym, delikatnym smakiem.

Krakowianka – odmiana wczesna, osiągająca dojrzałość po około 33-37 dniach. Średniej wielkości zgrubienia są dwukolorowe, czerwone z białymi końcówkami. Mogą być kuliste lub lekko spłaszczone. Dodatkowo odmiana ta cechuje się wysoką odpornością na parcenie oraz wczesne wybijanie w pędy kwiatostanowe.

Warta- można uprawiać ją zarówno w gruncie jak i pod osłonami. Cylindryczne korzenie o ciemnoczerwonej barwie zachęcają do zjedzenia swoim białym, soczystym i bardzo smacznym miąższem o delikatnym smaku. Warta jest odporna na parcenie i ma krótki okres wegetacji.

Mila – odmiana o silnym wzroście i bardzo krótkim okresie wegetacji, jej zbiór możliwy jest nawet po 21 dniach od wysiewu. Dwubarwne, biało-czerwone korzenie charakteryzują się cylindrycznym, wyrównanym kształtem, a w ich środku znajdziemy kruchy, biały miąższ o łagodnym posmaku. Osiągają długość około 5,5 cm. Odmiana polecana jest zarówno do uprawy w gruncie jak i pod osłonami, jest też odporna na parcenie.

Rowa – odmiana dobra zarówno pod osłony jak i do uprawy gruntowej. Pod osłonami wysiew już od lutego. Jej uprawa wymaga dobrze nasłonecznionego stanowiska. Okres wegetacji trwa od 28 do 32 dni. Okrągłe zgrubienia są średniej wielkości, o masie od 5 do 9 gram. Pokryte są czerwoną skórką, a w smaku są bardzo łagodne.

Silesia – odmianę można uprawiać pod osłonami na zbiór późnojesienny i wiosenny, oraz w gruncie (wysiew od marca do maja). Nie lubi zacienienia i dobrze rośnie tylko w pełnym nasłonecznieniu. Ma bardzo krótki okres wegetacji, który wynosi tylko 20 dni. Tworzy wydłużone korzenie o walcowatym kształcie i tępym zakończeniu oraz długości do 4,5 cm. Mają one karminowy kolor, z białym miąższem w środku. Charakteryzuje się odpornością na parcenie.

Opolanka – wczesna odmiana o wysokiej plenności, którą można uprawiać zarówno w gruncie jak i pod osłonami, wiosną oraz jesienią. Rośliny nie lubią zacienionych stanowisk. Plony można zbierać już po 21 dniach od wysiewu. Ma wydłużone, cylindryczne zgrubienia, o szkarłatnej barwie i białej plamce na końcach. W środku znajdziemy biały, szklisty miąższ, łagodny w smaku.

Sopel Lodu – dość nietypowa odmiana, która wytwarza korzenie o białej skórce i szklistym miąższem, które wyglądem przypominają lodowe sople. Ich smak jest ostry. Jest późną odmianą, której okres wegetacji trwa od 40 do 60 dni. Korzenie mają wydłużony kształt i dorastają nawet do 12 cm długości. Przeznaczona na późny zbiór jesienny.

Redhart – kuliste zgrubienia tej odmiany są wielkości piłki tenisowej. Ma dwa rodzaje miąższu. Zewnętrzny biały ma ostry smak, a czerwony wewnętrzny jest łagodny. Przeznaczona jest do uprawy na jesienny zbiór.

Malaga – ciekawa odmiana, która wytwarza zgrubienia w oryginalnym, fioletowym kolorze, rzadko spotykane w sklepach. Mają delikatny smak. Polecana jest do uprawy w gruncie, zarówno w terminie wiosennym jak i jesiennym. Jest średniowczesna, odporna na parcenie.

 

Komentarze...
testststs 10,2,9,1,A