W niedzielę Targ Wielkanocny i spotkanie z kuchnią ukraińską
access_time 2022-04-04 02:55:00Niedzielny targ regionalny, organizowany przez Tarnowską Agencję Rozwoju Regionalnego, będzie nie tylko okazją do nabycia wysokiej jakości produktów od lokalnych rolników i producentów, ale także do degustacji dań kuchni ukraińskiej. Potrawy przygotują Jula i Alicja - dwie kobiety pochodzące z okolic Kijowa, które uciekając z dziećmi przed wojną, znalazły schronienie w Tarnowie.
- Przeprowadzona przez nie degustacja potraw będzie okazją, aby lepiej poznać kulturę i zwyczaje naszych sąsiadów, aby spojrzeć na Ukrainę jako na kraj o bogatych i różnorodnych tradycjach, z których możemy czerpać dzięki wzajemnym kontaktom - informują organizatorzy.
W menu znajdą się: barszcz ukraiński, pielmieni, szuba (śledzie pod pierzynką z ziemniaków, cebuli i buraków), naleśniki z kurczakiem, naleśniki z serem na słodko, pierogi z ziemniakami, z serem na słodko i z kapustą, sałatka olivie oraz bułeczki - z serem na słodko, z wiśniami i z kapustą.
Tradycyjnie na targu będzie można też zakupić m.in. chleb na zakwasie, naturalne soki, oliwy, octy, warzywa i owoce, wędliny, podhalańskie sery, nabiał, domowe przetwory, miody, wypieki na świąteczny stół, dania rybne przygotowane ze świeżego karpia z Przyborowa, ekologiczne kosmetyki i świąteczne dekoracje.
Targ Wielkanocny potrwa w godz. od 9 do 13.
ac / fot. archiwum