Wigilia na Rynku w Tarnowie.
access_time 2023-12-18 08:28:00
Będzie to pierwsza wigilia Towarzystwa Dobrego Smaku. Wydarzenie odbędzie się na tarnowskim Rynku pod Hybrydą w piątek, 22 grudnia, w godzinach od 18 do 20. Tarnowianie będą mogli wspólnie kolędować i posmakować lokalnych frykasów. Z gorących dań przewidziano bigos z prołziokami - te pyszne, sodowe placuszki upieką panie z TDS, pełniące tego dnia jednocześnie funkcję "Świątecznych Gwiazdek". Z kolei pani Basia, czyli Bochny Bachny z Dąbrówki Szczepanowskiej, upiecze prawdopodobnie największą chałkę świata. Nie zabraknie również prawdziwego grzańca, zrobionego na wybornym winie z Winnicy Kowalówka z Kowalowej przez winiarza Szczepana Marcinka, a także grzańca bezalkoholowego, który spokojnie popijać będą mogły dzieci. Zrobi go Darek Zwoliński z Soki Prosto z Sadu z Janowic z naturalnego soku tłoczonego z jabłek.
- Skomponowaliśmy poczęstunek opierając się na naszych lokalnych produktach. Po pierwsze dlatego, że są niepowtarzalnie smaczne, zrobione z szacunkiem i poszanowaniem tradycji. Po drugie, chcemy pokazywać kulinarne bogactwo Tarnowa i regionu - mówi Paweł Piszczek.
Podczas wigilii premierowo odśpiewana zostanie także „Tarnowska Kolęda”.
- Będzie świątecznie, będzie smacznie, będzie pachnąco, wesoło i kolorowo. Raz jeszcze serdecznie zapraszam wszystkich tarnowian na rynek! Znajdźcie Państwo w przedświątecznym biegu chwilę czasu dla siebie, dla rodzin, przyjaciół. Spędźmy ten czas wspólnie, smacznie i muzycznie, bez pośpiechu i z uśmiechem - zaprasza Piszczek.
ac / TDS, fot. Pixabay