Tarnów zyskał nowy lokalny przysmak. Piernik rozsławi miasto?
access_time 2024-11-19 23:55:00
Podczas XII Wielkich Tarnowskich Dionizji miała miejsce premiera Piernika Tarnowskiego. Ma to być nowa atrakcja kulinarna promująca miasto, region oraz Szlak Kulinarny EnoTarnowskie.

Dlaczego zdecydowano się akurat na piernik? Powodów było kilka, a jednym z głównych są niepodważalne atuty tego ciasta - długi termin ważności, co ma znaczenie, jeżeli ma trafić do sprzedaży jako pamiątka z Tarnowa, ale też szerokie możliwości organizacji różnych warsztatów. Ponadto piernik doskonale komponuje się z winem o bogatych i wyrazistych aromatach, a to z kolei jest ważne z uwagi na poszerzanie oferty kulinarnej enoturystyki.

Przede wszystkim zdecydowały jednak historyczne odniesienia. Na przełomie XIX i XX w. przy ul. Wałowej w Tarnowie działała fabryka cukierków, pierników, bombonów deserowych i skład czekolady Żyda Hermana Izraelowicza. To właśnie tam przygotowywany był piernik tarnowski, którego przepis postanowiono odtworzyć. Opracowanie receptury zajęło blisko rok. Z zadaniem tym zmierzył się Marcin Kostrzewa, szef kuchni Polskiej Marki Turystycznej enoTARNOWSKIE. Piernik wykonano na bazie starej odmiany pszenicy od rolników z Lipnicy Murowanej, miodu, tarninówki i śliwki węgierki. Całość ozdobiono piękną i smaczną dekoracją.

-  Piernik będzie służył promocji kulinarnej Tarnowa i regionu. Oprócz winnic, marka enoTARNOWSKIE chce pokazać, że Tarnów i region był i jest bogaty w dziedzictwo kulinarne, przy czym niektóre produkty związane z naszym terenem zostały zapomniane i teraz trzeba je ocalić od całkowitego zapomnienia. W oparciu o piernik nie tylko będzie prowadzona promocja, ale i budowana oferta warsztatów, zaś sam piernik ma stanowić jedną z pamiątek kulinarnych z naszego regionu - informuje Jan Czaja z Tarnowskiej Organizacji Turystycznej.

Piernika Tarnowskiego można było skosztować podczas niedawnych Dionizji Tarnowskich. Ciasto cieszyło się ogromną popularnością wśród degustujących, otrzymując od nich wiele pochlebnych recenzji. W związku z nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia, mieszkańcy mogą spodziewać się kolejnych inicjatyw związanych z piernikiem, planowane są m.in. warsztaty pieczenia pierniczków na bazie opracowanej receptury.

ac / fot. TOT, P. Topolski

Ocena artykułu:
1 2 3 4 5
mode_edit
account_circle

DYSKUSJA MODEROWANA

Komentarze do tego artykułu są moderowane. Oznacza to, że Twój komentarz pojawi się na stronie po zaakceptowaniu go przez moderatora. Nie zostanie zaakceptowany żaden komentarz zawierający obraźliwe wulgaryzmy wypowiedziane wprost lub skrótami. Prosimy używać języka polskiego z zachowaniem zasad pisowni. Nie tolerujemy TaKiEgO StYlU PiSaNiA. Redakcja nie bierze odpowiedzialności za opinie wyrażane przez internautów.

testststs 10,2,9,1,A,821

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celu jak najlepszego dopasowania zawartości strony do potrzeb Użytkowników. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się™ na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, Że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

OK, rozumiem

Zamknij