Świąteczne wydanie Targu Regionalnego już w niedzielę
access_time 2025-12-15 09:31:00
Jak co roku, na uczestników targu czekać będą degustacje świątecznych potraw, tym razem jednak w oryginalnej, nietypowej odsłonie. Jedno ze stoisk degustacyjnych przygotuje Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Sękowej, które kultywuje lokalne tradycje Beskidu Niskiego, w tym kuchni łemkowskiej. W kuchni tej chętnie wykorzystuje się produkty takie jak grzyby, miód, mak czy suszone śliwki. Na stoisku będzie można więc skosztować: czosnku z miodem (tradycyjny początek wigilii łemkowskiej), zupy grzybowej z suszonymi śliwkami, gołąbków z ziemniakami czy pierogów z makiem omaszczonych olejem lnianym.
Gospodarzem drugiego stoiska będzie Koło Gospodyń Wiejskich Joniny, które znane jest ze swojego kreatywnego podejścia do tradycji i licznych nagród w konkursach kulinarnych. Tym razem zaserwuje ono: pierogi z kaszą gryczaną i macierzanką, pierogi z soczewicą i grzybami oraz świąteczne ciasteczka.
To nie koniec atrakcji. Organizatorzy przygotowali także konkursy z nagrodami: konkurs wiedzy ("wigilijne tradycje" - godz. 10), rodzinny turniej świąteczny, czyli drużynowy konkurs z zabawnymi konkurencjami (godz. 11) oraz konkurs dla dzieci na ozdobę świąteczną (ozdoby przyjmowane będą w godzinach 9 - 11).
Na Targu jak zwykle pojawią się lokalni producenci żywności i rękodzielnicy. Wielu z nich przygotowuje specjalny świąteczny asortyment. W ofercie będą m.in. sery, wędliny, pieczywo, soki, ciasta, pierogi i uszka. Nie zabraknie kiszonej kapusty, suszonych owoców czy miodu. Targ Regionalny potrwa w godz. 9 - 14.
AC / fot. archiwum