Kraina mlekiem i miodem płynąca – ECOLIFE 2004
access_time 2004-10-02 08:20:50

Rozpoczęły się XX Targi Zdrowego Życia i Żywności ECOLIFE 2004. Hala Jaskółka przyjęła pod swój dach firmy, których ambicją jest produkowanie dobrej żywności i towarów mających służyć naszemu zdrowiu. O godzinie 10.00, wśród licznie zgromadzonych przedstawicieli władz i zaproszonych gości wręczono odznaczenia, medale i puchary dla tych, co na froncie dbania o nasze zdrowie osiągają największe sukcesy.

Zainteresowani szczegółową wiedzą, mogli wysłuchać wykładów o zdrowej żywności, które równolegle trwały w hotelu Cristal.


Przygotowaliśmy dla was fotoreportaż z pierwszego dnia targów, a także co nieco o tym, co prezentują wystawcy na swoich stoiskach.



[[fotka1]]- APIPOL KRAKÓW wywiezie zasłużenie ogromny puchar, a to za serię swoich produktów pszczelich. Apipol to firma farmaceutyczna wyspecjalizowana w uszlachetnianiu naturalnych produktów pszczelich i przetwarzaniu ich na wysokowartościowe wyroby o zastosowaniu leczniczym, profilaktycznym i spożywczym. Wśród produktów nowość na rynku – miodolada. Miodolada to łatwy do rozsmarowania, puszysty krem i myślę, że to poważna konkurencja dla kremów czekoladowych.



- Przy gospodarstwie Pasiecznym państwa Kasztelewiczów w Stróżach istnieje Muzeum Pszczelarstwa, w którym znajduje się ponad 100 uli. Na targach obok uli „Misia” i „chłopka”, na zorganizowanej wystawce pszczelarstwa „Sądeckiego Bartnika” wypatrzyłam medalistę targów, mój ulubiony miód spadziowy w ładnym dużym słoju.



- Jeżeli śmietana to tylko z MLEKTARU. Nasza rodzima tarnowska firma dba o swoje wyroby i dzięki temu wśród nagrodzonych produktów, znalazł się i ich serek homogenizowany. Mlektar ma tyle bardzo smacznych wyrobów, że gdybym to ja miała przyznawać nagrodę, dodałabym jeszcze medale za śmietanę, ser biały i za serek twarogowy w pojemniku. Co do tego ostatniego wyrobu, Mlektar przygotował niespodziankę, która może stać się przebojem na tarnowskich stołach. Tak dobrego sernika, przygotowanego właśnie ze serka twarogowego jeszcze nie jadłam. Niech drży sernik wiedeński, bo sernik tarnowski górą! Ten znakomity przepis pochodzi z kuchni żony Prezesa Mlektaru. Uśmiechamy się do Pani Prezesowej o więcej tak znakomitych przepisów.



- Od pań z BIELMAR-u” z Bielska Białej dowiedziałam się o czymś, o czym niewiele osób wie -  znakomitych właściwościach oleju rzepakowego, który praktycznie ma skład zbliżony do oleju z oliwek i jest nazywany oliwką północy. Czyżby działało przysłowie: „Cudze chwalicie swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie”? Wśród produktów Bielmaru margaryna słoneczna do smarowania pieczywa, nagrodzona medalem na tegorocznych targach, a produkowana bez soli na bazie oleju słonecznikowego. Bielmar ma długą tradycję i już wyrobioną renomę na rynku produktów tłuszczowych, a margaryny z Bielska Białej zdobyły wiele wyróżnień i certyfikatów.



- ASTRA z Poznania znalazła się również wśród nagrodzonych na tegorocznych targach. Smakosze kawy są bardzo wybredni, ale „Astrę” sobie chwalą. Tajemnicą sukcesu na rynku jest nie tylko smak i aromat, ale także to, że przy 100% zawartości kofeiny, kawa tam ma aż 10 razy mniej substancji drażniących, dzięki czemu jest bardzo łagodna dla żołądka



- O tym jak ważne jest, jaką sól powinniśmy używać do potraw, chyba już nikogo nie trzeba przekonywać. Oczywiście, że ważne, by była to jodowana sól kamienna. Dzięki tej soli dostarczamy do organizmu konieczne dla zdrowia mikroelementy, a właśnie taką sól przywiozła na targi Kopalnia Soli Kłodawa. Z nieznanych bliżej powodów, w tarnowskich sklepach niezbyt często można ją znaleźć. Kopalnia Soli Kłodawa otrzymała w Tarnowie medal za lampkę solną. Lampki solne to nie tylko klimat delikatnego światełka, ale dzięki soli, z której zostały wykonane, w czasie gdy świecą, uwalniają ujemne jony, co jest korzystne dla otoczenia.



[[fotka2]]- Wielkie zainteresowanie wzbudziło stoisko drugiej kopalni soli, tej bliższej nam - Kopalni Soli Bochnia. W ogromnej beczce kryształki bocheńskiej soli i jak ktoś się ładnie uśmiecha do Skarbka, może dostać woreczek owych kryształków. Dziś ta najstarsza w Polsce kopalnia, dzięki unikalnym warunkom panującym pod ziemią, to także uzdrowisko i trasa turystyczna. Specyficzny mikroklimat kopalni cechuje się wyjątkową czystością bakteriologiczną. Dzięki dużej ilości mikroelementów zawartych w powietrzu, przebywanie w komorach solnych jest szczególnie zalecane przy profilaktyce i leczeniu schorzeń układu oddechowego.



- Bardzo bogate w asortyment jest stoisko krakowskiego Herbapolu z herbatkami, nalewkami i tabletkami ziołowymi. M.in. znajduje się herbatka ziołowa „Młodość bis”, w skład której wchodzi liść pokrzywy, ziele krwawnika, koszyczek nagietka, ziele fiolka trójbarwnego, herbata zielona i herbata czerwoną Pu-erh. I tu na stoisku znajdujemy medalistę targów : herbatkę „owoce sadu”



- „Michaś” na medal – sok marchwiowo-owocowy  produkowany przez GOMAR Pińczów, znajduje się na stoisku hurtowni „Kompleks” wśród wielu innych soków, dżemów i mieszanek warzywnych.



- TUPPERWARE – Tarnów, prezentuje wyjątkowe naczynia, pojemniki do przechowywania żywności i formy kuchenne



- Dobrej herbaty można skosztować na stoisku ZAS-POL- u z Warszawy. Wśród dużego wyboru herbat także i tu medalista targów.



- Wody mineralne przywiozły do Tarnowa trzy uzdrowiska Busko, Wysowa i Piwniczanka


- Zakład Produkcji Spożywczej Skierawski, przywiózł „Wszystko co najlepsze z Borów Tucholskich, między innymi suszone grzyby, i przetwory grzybowe.



- Spróbujcie koniecznie ciasta drożdżowego Consonni – niestety przepis na to ciasto jest objęty tajemnica firmową i nie chciano mi go zdradzić.



- Warto także zajrzeć na stoisko „Produkty Kozie” rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego FIGA. Twarogi z koziego mleka mogłyby skutecznie konkurować z oscypkami.



- Tarnowski ZENIT , przygotował na targi ECOLIFE stoisko zdrowej żywności, a także swój własny wyrób - płatki jabłeczne.



- Głodni goście wystawy mogą posilić się na stoisku RESTAURACJI GALICYJSKIEJ z Brzeska..



- Osoby będące na diecie bezglutenowej, mogą znaleźć szeroki asortyment wyrobów na stoiskach Bezglutenu z Krakowa i GLUTENEXU (Sady k. Poznania).



- Na targach nie tylko można się dowiedzieć, jak można i powinno się zdrowo odżywiać, ale i jak zdrowo się wyspać. Targowa oferta firmy DEMKO FEDER to łóżka wyposażone w Biosystem Demko. Każdy może położyć się na prezentowanych łóżkach i sprawdzić na własnej skórze, a raczej na własnym kręgosłupie czy jest mu wygodnie. Meble na targach reprezentowane są także przez fotele amerykańskiej firmy INTERACTIVE HEALTH, które zawierają system masażu HTT.



- Jest na targach tarnowska firma TAREL producent folii spożywczej, oraz BOLARUS z Bochni, firma produkująca szafy, witryny, lady i regały chłodnicze. Jest  i wiele innych firm i znakomitych wyrobów.



[[fotka3]]A ja dziś na kolację jem pyszny chlebuś upieczony przez Panią Danusię Kostrzyńską z Jastrzębiej k. Ciężkowic, a posmarowany miodem spadziowym z Sądeckiego Bartnika, czego i Wam życzę na jutrzejszą kolację, oraz tego by w tarnowskich sklepach znalazło się jak najwięcej produktów prezentowanych na ECOLIFE 2004. 



ejja


 



fotoreportaż z pierwszego dnia XX Targów ECOLIFE 2004:


 

Komentarze...